Byggnadsställningar vid lunchrestaurangen

Är på lunch i Västerås och passerar förbi lunchrestaurangen vi brukar besöka på arbetsdagarna. Idag har någon satt upp byggnadsställningar vid fasaden mitt emot lunchrestaurangen. Jag läser på en av reklamskyltarna att det byggs nya lägenheter och bostadsrätte. Idag byggs det väldigt mycket nya bostäder. Förhoppningsvis byggs det en stor andel hyreslägenheter, annars blir det nog bökigt för folk att komma in på bostadsmarknaden. Om du har en begränsad ekonomi är en hyreslägenhet ett bra alternativ.

Kan du inte hitta hyreslägenhet gäller det att vara lite kreativ, det bör finnas många husägare som kan tänka sig att hyra ut ett rum eller ombonat garage. Det ger extra inkomster till husägaren och man löser boende åt en person.

Funderar hur de arbetade med målning av fasader innan det fanns byggnadsställningar. Använde man stegar på höga hus? Googlade och läste att folk använt byggställningar i tusentals år. De första byggställningarna var troligtvis skapade i trä och sammanhållna med rep.

Dagens byggnadsställningar är ofta tillverkade i aluminium eller stål. I Asien använder man fortfarande bambu på vissa ställen för att konstruera byggnadsställningar.

Ibland är det svårt att sätta upp byggställningar vid fasader. Det kan vara begränsat med yta mellan olika hus och då kan man ha nytta av en skylift. Du kan hyra skylift hos flera maskinuthyrningsfirmor.

I de flesta fall är byggnadsställningar praktiska lösningar. En fördel med att stå på en ställning är att du kan ha målarburkar, brädor, spik, verktyg och annat liggandes bara en meter bort när du arbetar.

Nu är det dags att sticka tillbaks till jobbet igen. Har ett möte inplanerat med vaktmästaren i huset. Han ska få hjälpa oss att byta ut en lamparmatur som är från tidigt 1900-tal. Glödlampan till armaturen har gått sönder och vi behöver nu byta ut hela armaturen för att kunna köpa en modern glödlampa som fungerar.